Şaşırtıcı araştırma: Gıda zehirlenmesi zekayı etkileyebilir

Posted by

Çek Cumhuriyeti’ndeki Charles Üniversitesi’nden parazitoloji uzmanları ve evrimsel biyologlara göre, daha önce gıda zehirlenmesi geçirdiyseniz öğrenme becerilerinizin zayıf olması, hafızanızın zayıf olması ve şizofreni geliştirme olasılığınız daha yüksek.

Araştırma, gıda zehirlenmesinden kaynaklanan mental değişikliklerin, iyileştikten sonra da devam ettiğini öne sürüyor.

Uzmanlar, nüfusun geniş bir bölümünü etkileyen ve vücutta uzun süre hayatta kalabilen iki spesifik parazite odaklandı.

BU HAYVANLARDA YAYGIN

Toxoplasma gondii adı verilen ilki, ABD’de her yıl 800.000 gıda zehirlenmesi vakasından sorumludur. FDA’ya göre toksoplazma her tür ette bulunabilir, ancak özellikle domuz eti, kuzu eti ve geyik etinde yaygındır.

Diğeri ise Borrelia spp., ABD’de her yıl yaklaşık 476.000 kişiyi etkileyen Lyme hastalığından sorumlu bir bakteridir.

CDC’ye göre Toxoplasma gondii, insanlardan kedilere kadar birçok farklı türde konakçı seçebilen bir parazittir. Kötü et dışında kirli sularda ve hasta kedi dışkısında da bulunur.

Buna göre parazit, iyileştikten sonra vücudunuzu terk etmiyor, genellikle ömür boyu içinizde kalıyor. Çoğu insanda çok az fark edilebilir semptom görülüyor, ancak bağışıklık sisteminiz baskılanmışsa grip benzeri semptomlar geliştirebilirsiniz.

SEKİZ BİNE YAKIN KATILIMCIYLA ÇALIŞTILAR

Folia Parasitologica dergisinde yayınlanan çalışma, yaş ortalaması 42 olan 7.762 kişiyle anket yaptı.

Bu kişilerden yaklaşık 962’si Toxoplasma testinin pozitif çıktığını ve 1.778’inin de Borrelia ile enfekte olduğu ortaya çıktı.

Katılımcıların her biri kişilik özelliklerini, hafızayı ve bilişsel yetenekleri ölçmek için tasarlanmış bir dizi testi tamamladı.

Daha önce toxoplasma nedeniyle gıda zehirlenmesi geçiren kişilerin reaksiyon süreleri daha yavaştı ve Stroop Testi adı verilen yaygın nörolojik muayenede daha az doğru yanıtlar vardı.

Genel olarak, katılımcıların yanıtları daha yavaş veya daha az doğruysa, araştırmacılar bunu hafızalarının veya zekalarının daha zayıf olduğunun bir işareti olarak belirttiler.

Çalışmanın yazarları, sonuçlarının enfeksiyonların uzun süreli etkilerine işaret ettiğini, çünkü davranış değişikliklerinin yalnızca virüs nedeniyle sağlık durumu kötü olan kişilerde meydana gelmediğini söylüyor.

Bilim insanları, katılımcıların fiziksel semptomları düzeldikten sonra bile hafızalarının daha kötü olduğunu, bunun da parazitin kronik sorunlara neden olduğu anlamına geldiğini bildirdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir